En källa till inspiration och idéer.

Gården fungerar som en referensanläggning och du är naturligtvis välkommen att höra av dig för ett besök och visning av solcellsanläggningen och uppvärmningssystemet.

 

Carpenters Pride

Läs hur vi vände skutan. Från energimässigt slukhål i förfall till välbevarad 1800 -talsgård med egen el och värme.

Vi som bor på Nästegården har gjort den där resan från staden till landet som man hör om då och då. För oss blev flytten från storstaden till landet en stor omställning på flera sätt. Inte minst uppvärmningen. Från att på sin höjd ha behövt lufta ett par element till att värma en gård med kulvertar till flera hus.

DSC_0689Bara året efter att vi slagit ner bopålarna här vid Hornborgasjön i Västergötland drabbades vi av två mycket kalla och snörika vintrar. Drabbade i både positiv och negativ bemärkelse. Att bära in ved till braskaminer och vedspisar tillsammans med snöbollskrig och vita julaftnar var en trevlig bullerbyupplevelse. Elräkningen var mindre kul. Vi förstod tidigt att ett omtag på gårdens uppvärmning måste göras och vi påbörjade ett omfattande researcharbete. Vår vision om turistboende i flyglarna och uppvärmt växthus satte ribban. Vi skulle behöva ett effektivt och samtidigt lättskött system. Vi hör dessutom till dom som tänker en del på miljön och våra barns framtida planet.

 

Modern vedeldning

När vi gått igenom för och nackdelar med en lång rad vedsystem stötte vi på Fröling från Österrike. Ganska snart stod det klart att pannan tillgodosåg alla våra önskemål. Effektiviteten var fantastisk. Miljöhänseendet långt bättre än vi vågat hoppas på. Utmärkelserna och priserna systemet kammat hem var ett otvivelaktigt kvitto på det. Men det var nog styrningen och de automatiska funktionerna som verkligen skilde ut sig och satte konkurenterna i skuggan.

DSC_1107Frölings utvecklare har lyckats kombinera teknik, miljö, effektivitet med förstklassig kvalitet som gör den dagliga hanteringen mycket enkel. Vi fyller pannan och åker på  jobb eller uträttar ärenden. Vid ett angivet klockslag eller när värmen i tankarna tryter tänder pannan automatiskt. Vid hemkomsten är det varmt där det skall vara varmt. Pannrummet är uppkopplat mot nätet och vi kan enkelt förändra värmefördelningen i våra hus efter behov. Även om vi själva är långt hemifrån. Skulle det uppstå något problem kan serviceteknikerna läsa av värdena och felsöka. Från Österrike!

Idag har vi kört systemet i två år. En Högteknologisk blodpump i en gammal byggnadsvårdad gårdskropp. Vår elförbrukning har reducerats 75% sedan installationen. Dessutom kan vi ha riktigt varmt i elementen utan att dyra elpatroner slår in. Veden vi nu bär in i boningshusen är för att myselda och elräkningarna känns som julklappar. Ur skorstenen stiger vattenånga och pannrummet är vi sällan i.

Solceller

Vintern 2015 tog vi nästa steg i att bli självförsörjande på energi då vi investerade i en solcellsanläggning på 12 kW. Vår stora ladugård låg med ena taksidan i perfekt söderläge. Nu har vi kört anläggningen i över ett år och det fungerar över förväntan. Anläggningen är uppkopplad mot nätet och vi kan hela tiden följa hur mycket solen förser oss med ren energi.

 

Om man vill ha information, idéer eller inspiration vad gäller solenergi och uppvärmning är man välkommen att höra av sig för en visning. Eller varför inte en övernattning i vårt Bed & Breakfast.

För Bokning
logo-web-liten

Window & Flowers

OFFERT
Vi räknar självklart fram ett kostnadsförslag.
Markera offert och beskriv i ett mail vad ni vill att vi räknar på